maanantai 24. syyskuuta 2012

Yölento


Yölento on vuonna 2005 julkaistu yhdysvaltalainen elokuvatrilleri. Elokuvan on ohjannut Wes Craven ja käsikirjoittaja on Carl Ellsworth. Pääosissa nähdään Rachel McAdams, Cillian Murphy ja Brian Cox.




Lisa Reisert on matkalla Dallasista Miamiin yölennolla. Hänen vierustoverinaan on mukavan ja sulavan oloinen, mutta avoimesti flirttailevan Jackson Rippner. Rippner paljastuu lennon aikana murhaajaksi ja joka tarvitsee Lisan apua erään poliitikon murhassa. Ja jos Lisa ei auta, hänen isänsä tapetaan.


Elokuva olisi ollut todella vaikea ja ahdas kuvata oikeassa lentokoneessa, joten kuvauksissa käytettiin eri koneiden osia, jotka koottiin liikuteltavaksi lentokoneeksi. Muunmuassa irrotettava katto mahdollisti kuvauksen ylhäältä. Lentokone kasattiin lavan päälle, jonka alla oli ilmatyynyjä, jotka mahdollistivat turbulenssikohtauksien kuvaamisen. 

Lentokoneen vessa oli todella pieni jo yhdelle henkilölle, saatika kun kyseiseen metri kertaa metri tilaan änki kaksi näyttelijää ja kuvausryhmä. Joten parhaimmaksi ratkaisuksi koettiin se, että kopperosta tehtiin katosta avonainen ja kamera laskettiin reiän kautta koppiin, jolloin näyttelijöille tuli hieman enemmän tilaa.


Elokuvan lopussa on kohtaus, jossa hotellihuone räjähtää. Räjähdys on toteutettu studiossa, jossa stuntmiehet tekivät kohtauksen. Kohtausta kuvatessa ainoastaan kamera- ja stuntmiehet saivat olla lavasteessa. Kohtaus on kuvattu yhdellä kertaa ja lavasteet räjäytetty tasan kerran ilmaan. Räjähdys on realistisen näköinen, tosin katosta tippuvat palaset tippuvat kokonaisina.

Elokuva oli mielenkiintoinen katselukokonaisuus. Vaikka kyseessä olikin psykologinen trilleri, jopa minä tykkäsin siitä.

+ Kuvaus ja lavasteet hyvin onnistuneet
+ Rippnerin silmät, vaikka muuten äijä onkin ruma kuin patalappu
+ Jopa tälläinen vilkkaan mielikuvituksen omaava henkilö pystyi elokuvan katselemaan, ilman viikon jälkiseurauksia

- Jokaisessa iskussa, jossa Lisa yrittää kolkata Rippnerin, hän ilmoittaa ensin olevansa miehen takana ja kun uhri katsoo hän lyö, jolloin isku pystytään estämään.
- Räjähdyksessä kattopalat tippuvat melko törkeännäköisesti kokonaisina paloina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti