maanantai 24. syyskuuta 2012

Pirates of the Caribbean: Mustan Helmen Kirous



Pirates Of The Caribbean: Mustan Helmen Kirous on vuonna 2003 ilmestynyt seikkailuelokuva. Elokuvan on ohjannut Gore Verbinski ja tuottanut Jerry Bruckheimer. Elokuva kuuluu Pirates of the Caribbean-sarjaan ja on sen ensimmäinen osa.
Elokuvan pääosissa esiintyvät Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom ja Keira Knigthley.


Elizabeth ja medaljongi

Elokuva alkaa Elizabeth Swannin purjehtiessa Englannista Karibialle. Elizabeth huomaa meressä pojan kelluvan lautan päällä ja miehistö nostaa pojan laivaan ja pelastettu esittelee itsensä Will Turneriksi. Hän kantaa kaulassaan kultaista riipusta, joka on merirosvojen medaljonki ja Elizabeth anastaa tämän itselleen, jotta Will ei paljastuisi merirosvoksi. Koru paljastuu myöhemmin yhdeksi Cortézin 882 kultaisesta medaljongista, joita Mustan Helmen miehistö jahtaa.

Elizabeth putoaa pyörtyy juhlassa ja putoaa veteen, jolloin koru kutsuu Helmen miehistön paikalle. He hyökkäävät Port Royaliin saadakseen korun itselleen, jolloin Elizabeth valehtelee sukunimestään ja pyttää sovintopuhetta. Elizabeth joutuu laivalle ja huomatessaan miehistön halajavan medaljongia, hän päättää vaihtaa korun siihen, että Helmi purjehtii pois Port Royalista ja jättää kaupungin rauhaan. Neuvottelussa ei kuitenkään käsitelty hänen palauttamistaan ja hän jää alukselle.

Kun Elizabeth katoaa, lähtee Will Turner etsimään ja pelastamaan häntä. Will ei saa vakuutettua kommodori Norringtonia lähtemään avuksi, joten hänen ainoa toivonsa on Port Royaliin saapunut tunnettu merirosvokapteeni Jack Sparrow.

Tästä alkaa seikkailu, johon kuuluu paljon menoa ja meininkiä, taisteluita, kanuunoita, yksi pieni ja rasittava apina, pahamaineiset Karibianmeren merirosvot ja monta muuta käännettä.


Elokuvan luultiin tuottavan huonosti, mutta ilmestyttyään elokuva tuotti yhteensä 653 miljoonaa dollaria. Elokuva on saanut myös 26 palkintoa ja 68 ehdokkuutta. 



Musta Helmi
Rakennettuja lavasteita on käytetty ainakin laivoihin, aarreluolaan sekä linnoitukseen.

Mustasta Helmestä on elokuvaa varten rakennettu useita versioita. Purjehduskelpoinen, merellä tehdyisä kuvauksissa käytetty laiva rakennettiin proomun päälle. Toinen täysikokoinen laiva rakennettiin suureen halliin Long Beachille. Alus purjehti usein yöllä tai sankassa sumussa, joka oli vaikea kuvata ja toteuttaa merellä, joten nämä kohtaukset on kuvattu hallissa. 
Kaikista elokuvan purjelaivoista rakennettiin pienoismallit, koska jotkin elokuvan kohtaukset olivat liian vaarallisia kuvata oikeilla laivoilla.

Taustalla näkyvä seinä on valmistettu betonista ja vanerista
Port Royalin linnoitus on myös täyttä lavastetta. Linnake on rakennettu tuhansista palasista betonia ja vaneria. Jälki on uskottavan näköinen, eikä muureja ja linnoitusta uskoisi lavasteeksi.


Aarreluola, jossa Cortézin 882 kultaista medaljongia sijaitsevat on myös lavastetta. Tätä lavastusta ei ole toteutettu niin uskottavasti, kuin linnoitusta, esim. luolan katossa olevat tippukivet ovat tönkön ja puisen näköisiä. 



Ylläolevassa kuvassa näkyy paremmin yksi Cortézin 882 kultaisista medaljongeista. Täysin vastaavia kopioita tehtiin elokuvaa varten noin tuhat kappaletta. 

Pirates of the Caribbean:  Mustan Helmen Kirous (+ koko sarja) on yksi parhaimmista näkemistäni elokuvista ikinä. Suosittelen jokaiselle kyseistä elokuvasarjaa katseltavaksi.

Elokuvan plussat ja miinukset: 

+ Johnny Depp ♥ 
+ Hahmot, varsinkin Jack Sparrow omalaatuisen luonteensa kanssa
+ Musiikit
+ Lavasteet ovat realistisia ja uskottavan näköisiä
+ Tarina

- Miinuspuolia en tästä keksi mitään muuta kuin sen että elokuva on liian lyhyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti