torstai 20. syyskuuta 2012

Alien - kahdeksas matkustaja



Alien - kahdeksas matkustaja on Ridley Scottin ohjaama kauhu-, tieteis- ja scifielokuva. Elokuva on ilmestynyt vuonna 1979 ja Alien-sarjan ensimmäinen osa, sekä voittanut Oscar-palkinnon parhaista erikoistehosteista.

Alien-hirviön on suunnitellut sveitsiläinen kuvataiteilija H.R. Giger ja se kuuluu kauhuelokuvien tunnetuimpiin hirviöhahmoihin.




Alien kiinnittyneenä miehistön jäseneen
Elokuvan alussa rahtialus Nostromo vastaanottaa hätäsignaalin tuntemattomalta planeetalta ja suuntaa aluksen keulan kohti planeettaa. Laskussa alus vaurioituu ja tätä korjatessa, pieni ryhmä lähtee tutkimaan signaalin lähettänyttä kohdetta.
Ryhmä kohtaa tuntemattoman elämänmuodon, joka kiinnittyy erääseen joukon jäseneen. Ryhmän ainoa mahdollisuus on tuoda vieras eliö mukanaan alukseen. Aluksen miehistö huomaa pian, että eliö on erittäin nopeasti kasvava ja lähes mahdoton tappaa.


Elokuva on toteutettu nopealla aikataululla budjetin ollessa pieni, sekä 20th Century Foxin painostaessa aikataulun pitävyyttä. Suurimmaksi osaksi kohtaukset on kuvattu Shepperton Studioilla Lontoossa, pienoismallikuvaukset on taas kuvattu Bray Studioilla Water Oakleyssä. Planeetat ja alukset on kuvattu pienoismalleja apuna käyttäen.
Nostromo laskeutumassa planeetalle

Elokuvasta löytyy kolme päälavastetta: Nostromo avaruusalus, planeetan pinta ja planeetalle haaksirikkoutunut avaruusalus. Lavasteita on ollut rakentamassa 200 työmiestä ja teknikkoa. Planeetan pinnan rakentamiseen on käytetty hiekkaa ja savea tuhansia kiloja. Avaruusalus Nostromon laskeutumisalusta on rakennettu oikeasti 18 metrin kokoiseksi, mutta ohjaajan mielestä tämä ei ollut vielä tarpeeksi suuri. Joten kuvauksessa hänen ja kameramiehen lapset puettiin pieniin avaruuspukuihin, jotta avaruusalus saatiin näyttämään suuremmalta.

Jos jokin kohta elokuvassa on onnistunut, on se avaruusaluksen sisus. Nostromo on juuri sen näköinen, miksi avaruusalus kuvitellaan. Paljon johtoja, vilkkuvia valoja, nappuloita, tietokoneruutuja, katkaisijoita, oviaukkoja, omituisia sänkyjä, putkea, ritilää, koukkua ja monta muuta erilaista nippeliä.

Alienin pesä on Gigerin toiminnasta suunniteltu orgaanikseksi, vastakohdaksi Nostramolle ja sen tekniselle ulkonäölle.

Itse pääpiru, Alien nähtiin monessa eri muodossa elokuvassa. Ensin mustekalamaisena eliönä, joka kiinnittyy miehistön jäsenen kasvoihin.
Toisena hieman koomisen näköisenä otuksensa Alien repeytyy ulos miehen rinnasta ja erittäin nopea juoksu pöydän halki.
Täysikokoiseksi kasvanut Alien on mieleenpainuvin (hyvällä tai pahalla) ja pelottavin versio eliöstä. Alienilla on suippo kallo, jossa on 900 liikkuvaa osaa, sekä kasvojen muotoiluun on käytetty ihmisen pääkalloa. Elokuvassa Alienia esittää 218 cm pitkä Bolaji Badejo.

Ensimmäisellä katselukerralla katselin tämän elokuvan sormien takaa; inhoan nimittäin kauhuelokuvia ja liian vilkkaan mielikuvituksen ansiosta en pysty katselemaan kauheita jännityselokuvia. Mahdollisesti katselisin tämän uudelleenkin, koska nyt jo tietää mitä tapahtuu.

Elokuvan plussat ja miinukset:

+ Lavastus hienoa, erityisesti avaruusalus
+ Alien hienosti toteutettu

- En tykännyt kauhusta/säikyttelystä
- Alienin repeytyessä miehen rinnasta kohtaus ei ollut aidon tuntuinen, kun käsinukke vilistää hieman liian nopeaan pöydän yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti