torstai 20. syyskuuta 2012

Kaksipäisen Kotkan Varjossa


Kaksipäisen Kotkan Varjossa on Timo Koivusalon ohjaama elokuva. Elokuva sijoittuu 1900-luvun alkuun, jolloin Suomi oli vielä Venäjän vallan alla.


Elokuva kertoo Suomen kansalaisten vapaushaaveiden symboliksi nousseesta runoilijasta Aaro Mantereesa (Mikko Leppilampi), joka joutuu vainotuksi vastustaessaan venäläistämissuunnitelmia. Kaupunkia, johon tarina sijoittuu, pitää hallinnassaan päättömästi valtaa käyttävä venäläisten joukkojen komentaja, joka asettaa Aaron rakastetun Saaran (Helena Vierikko) valinnan eteen saadakseen runoilijan vankilaan.
Ohjaajan sanoin, elokuva on tarina siitä kuinka sanoilla voidaan käydä sotaa aseita vastaan ja kirjoittaa historian uudelleen. Toivosta, joka on yhtä väkevää kuin rakkaus ja yhdessä niitä on vaikea nujertaa.


Lavastealue oli vajaan hehtaarin kokoinen ja noin 9 metrin korkuista lavasteseinää oli yli 400 metrin verran.Elokuva on kuvattu pääosin Satakunnan Nakkilassa sijaitsevassa Villilän tv- ja elokuvakeskuksessa. Keskuksen pihalle rakennettiin Suomen suurin ulkolavaste, täydellisesti 1900-luvun alkuun sopiva kaupunkikeskus. Ulkolavastealue sisälsi mm. torin suihkulähteineen, kaupungintalon, erilaisia kauppoja, krouvin, leipomon ja poliisitalon.
Lavasteista vastasivat lavastaja Pentti Valkeasuo ja lavastemestari Markku Myllymäki, joiden johdolla 20 henkinen porukka tekivät töitään.



Torin rakennusta
Kun on kyse näin suuresta lavasteesta, melko usein katsojakin huomaa, että nyt ollaan lavasteissa. Torikeskus on valtava operaatio ja vaikka hienot lavasteet ovatkit, se aitous jäi puuttumaan rakennuksista. Sisätilat (mm. krouvi, leipomo) olivat taasen uskottavia lavastuksia.

Elokuvan plussat ja miinukset:

+ Musiikit
+ Tarina

- Hieman tönkkö näytteleminen (Vesa-Matti Loiri on tosin poikkeus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti