torstai 4. lokakuuta 2012

Saksikäsi Edward



Saksikäsi Edward on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 1990. 


Elokuva kertoo  Edwardista, jolla on käsien tilalla sakset. Edward asuu goottilaistyylisessä kartanossa, jonne eksyy Avon-nimiset meikkiyhtiön myyjä Peg Boggs. Peg löytää Edwardin istumasta nurkasta ja vie tämän kotiinsa. Edward yrittää elää tavallista elämää, tavallisten ihmisten kanssa, mutta huomaa olevansa erilainen ja tahtomattaan aiheuttaa toisille haavoja saksillaan. Samalla hän rakastuu perheen tyttäreen Kimiin.


Elokuva on kuvattu Burtonin elokuvista tutuiksi tulleessa lähiössä, jonka samankaltaisessa versiossä hän on itse viettänyt lapsuutensa. Elokuva kuvattiin lähiössä, joka on oikeasti olemassa Floridassa. Kun kuvaustiimi siirtyi alueelle kuvaamaan, saivat talojen asukkaat kerätä kimpsunsa ja kampsunsa ja lähteä evakkoon kolmeksi kuukaudeksi. Elokuvaa varten lavastaja Tom Duffield maalautti kaikki talot uudelleen luomaan sitä tiettyä henkeä.



Edwardin linnasta on tehty Floridaan julkisivu, mutta kaikki muut linnakuvaukset on kuvattu Kaliforniassa Foxin studioilla. Studioon linna on rakennettu realistisessa koossaan.
Linnan pihamaalla näkyy myös Edwardin intohimo "käsitöihin".
Linnan sisällä huomion kiinnittivät epäsymmetriset rappuset, jotka oli toteutettu upeasti.


Elokuvassa nähtäviä talojen edessä olevia puskia oli mielenkiintoista katsoa lavasterakentajan silmin. Ihan alussa puskat olivat harvoja ja muutaman metrin kokoisia, mutta Edwardin leikkelyiden jälkeen ne olivatkin tiheitä ja kolmisen kertaa isompia. Yllättäen myös joka pihaan ilmestyi puskista taiottuja taideteoksia. Itse pensaat oli rakennettu kanaverkosta, jonka päälle oli ladottu pensaiden lehtiä muistuttavia aineita.

Edward veistelee myös jääveistoksia. Veistosten teosta lentävä lumi on oikeasti muovin ja glitterin sekoitusta, mikä on melko aidon näköistä. Jotta kaikki jääveistokset on saatu säilymään, on pitänyt käyttää Floridassa sijaitsevaa suurta kylmiötä.
Elokuvan loppukohtauksessa Edwardin veistellessä jäästä patsastaa, huomaa että veistos on valmistettu läpinäkyvästä muovista.


Elokuva oli mahtava. En ole ennen kyseistä leffaa katsellut ja ihmettelen miksi. Erittäin loistava katselukokemus. Muutama kyynel siinä silmäkulmaankin tuli.

Elokuvan plussat ja miinukset:

+ Erittäin koskettava elokuva
+ Saa ymmärtämään, että jokainen on erilainen ja hänet pitää omana itsenään hyväksyä
+ Edelleenkin Johnny Depp
+ Burtonin ohjaus

- Pastellisävyiset talot... Iu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti