torstai 4. lokakuuta 2012

Oopperan Kummitus


Oopperan Kummitus on Joel Schumacherin ohjaama elokuvaversio Andrew Lloyd Webberin ja Charles Hartin musikaalista. Elokuva on ilmestynyt vuonna 2004. Pääosia näyttelevät Gerard Butler ja Emmy Rossum.



Tarina on kertomus jossa "Oopperan Kummitus" eli oopperatalon kellareissa asuva mies rakastuu nuoreen sopraanoon, Christineen. Oopperaan saapuu Christinen lapsuudenihastus, varakreivi Raoul. Kummitus on musikaalinen nero ja haluaa saada Christinen parrasvaloihin, sekä itselleen keinolla millä hyvänsä; kiristämällä ja pelottelemalla oopperan väkeä.



Elokuvan lavasteet ovat enemmän kuin hienot. Kaikki mitä elokuvasta löytää on lavastettua; niin teatteri, hautausmaa kuin teatterin julkisivu. Lavasteet on rakennettu suuriin halleihin Englantiin.

Oopperatalon julkisivun alaosa on rakennettu studioon ja yläosa toteutettu tietokoneella pienoismallia apuna käyttäen. Lavasteeseen on mallina käytetty Palais Garnieria. Aukiolle on lavastettu muutamia kojuja, mutta tausta on toteutettu pääosin fondin avulla.

Sokerilasista valmistettu kattokruunu.
Kummituksen luolan holvi
Oopperan takaosa on useakerroksinen puinen kyheäelmä, josta löytyy monta eri työpistettä.
Oma suosikkilavasteeni oli teatterin katsomo upeine maalauksineen, punaisine penkkeineen ja kultakoristeineen.
Katsomon katseenvangitsijan roolissa toimii kuitenkin kattokruunu. Kuvauksia varten kattokruunusta on tehty kolme versiota:
1. Oikeasta kristallista tehty, jota käytettiin värillisissä kohtauksissa.
2. Mustavalkokohtauksissa käytettiiin sähkövaloilla toimivaa kruunua.
3. Katosta putoava kruunu on sen sijaan valmistettu sokerilasista. Kruunu pudotettiin oikeasti katosta, joten tämä kohtaus on kuvattu kerralla.

Oopperassa kun ollaan, täytyy sielläkin olla lava lavasteineen. Lavasteet ovat pääosin liikuteltavia, kevyitä osia, esim. maalattuja seiniä ja fondeja.


Toinen suosikki lavasteeni oli kummituksen luola. Luola sijaitsee oopperan kellarissa ja sinne mennään veneellä holvia pitkin. Vene kulkee oikeasti kiskoilla, jotka on piilotettu veden alle. Holvissa on suuria veistoksia, paljon peilejä ja kynttilöitä.
Luolan seinät on pyritty saamaan mahdollisiman paljon luonnonkiven näköiseksi, jossa on onnistuttu hyvin.
Lisärekvisiittana toimii useat kynttilät, peilit, paljon verhoja, sekä urut, joita kummitus soittaa.




Hautausmaa on myös melko vaikuttava näky. Veistokset ja hautakivet on saatu näyttämään aidoilta ja vaikuttavilta. Taustalla todennäköisesti on käytetty fondia, mutta maalausta ei taustalla huomaa, tekolumen ja savukoneen savun tuoman tunnelman takia.
Hautausmaalle on saatu oikea tunnelma lehdettömien puiden, hautakivien ja taustan avulla ja kokonaisuus on hieno.

Elokuvassa ei ole säästelty lavastuksessa. Kuvaukset toteutettu kahdeksalla eri lavalla Pinewood Studioilla. Tietokoneella on lisätty pieniä kohtia elokuvaan ja täydennetty lavastusta.

Elokuva oli miellyttävä katsella ja tarina oli mukava.

Elokuvan plussat ja miinukset:

+ Elokuva oli miellyttävä katsella
+ Musiikit
+ Lavasteet olivat kauniita ja hyvin toteutettuja

- Joissain kohtaa lauseiden laulaminen ärsytti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti