torstai 4. lokakuuta 2012

Ed Wood


Ed Wood on Tim Burtonin ohjaama vuonna 1994 ilmestynyt mustavalkoelokuva. Elokuva kertoo kulttiohjaaja Edward D. Wood Jr.:sta, joka tunnetaan myös nimellä Ed Wood.
Ed Woodia näyttelee Johnny Depp ja Bela Lugosia näyttelevä Martin Langau sai suorituksestaan parhaan sivuosan Oscarin.
Päälavastajana on ollut Tom Duffield, joka on toiminut muissakin Burtonin elokuvissa lavastajan roolissa.





Elokuvan tähti
Ed Wood on ohjannut kymmeniä kauhu-, tieteis- ja lännenelokuvia, joista tunnetuin on Plan 9 from Outer Space. Wood on myös tunnettu trasnvestiitti, jonka erityisenä mieltymyksenä oli angora.

Jo elokuvan alussa paljastuu Ed Woodin mielihalu pukeutua naiseksi. Hänen naisystävänsä hoksaa tällöin mihin hänen angoraneuleensa ovat kadonneet.

Elokuva kertoo elokuvien teosta, joten elokuva on linjaa lavasteita lavasteissa. Itse elokuvaan tehdyt lavasteet olivat uskottavia, mutta lavasteiden lavasteet olivat lähinnä naurettavia ja törkeitä.



Lavastuksista hienoin oli omasta mielestäni Bella Lugosin talo, jonne oli kerätty Dracula-aiheisia maalauksia, patsaita, pystejä ym. Tosin nojatuolin vieressä hyllyllä oli aidon ja realistisen näköinen ihmispääkallo, mutta sen vieressä nopeasti vanerista kyhätty "kirves".



Bella Lugosi ja törkeä kirves.
Elokuvan loppupuolella nähtävä hautausmaa oli myös naurukohtauksia aiheuttava. Hautakivet kaatuilivat pienestäkin kosketuksesta, maata esittävä matto taas rypistyi niin, että näyttelijät kompastuivat siihen. Ed Woodin mukaan yksityiskohdista ei pidä välittää, vaan suuret linjat ovat tärkeämpiä.

Mustavalkoista elokuvaa kuvatessa ja lavastaessa on otettava huomioon lavastuksessa; kontrastit. Miten lavastuksen sininen väri näkyy harmaana? Entä sininen? Jokaisesta kohdasta on otettu polaroid kuvia, jotta nädään toimiiko kontrastit.

Myös lavastelavasteet olivat suuri haaste. Lavastaja Tom Duffied teki suuren työn, koska halusi elokuvaan juuri samat tapetit mitä oikean Ed Woodin elokuvissa.
Elokuvassa vilahtaa ufoja muutamaan otteeseen. Tom Duffing rakasti niitä ja halusi tuoda ufoja elokuvaan, mm. lamppuihin. 

Jo trailerissa kuin elokuvassakin vilahtaa 50-luvun Hollywoodin pienoismalli. Jotta kaikki tunnetut maamerkit saatiin kuviin, täytyi kaupunkia yhdistellä sieltä täältä ja vähän tuolta.




Näyttelijöille ehkä epämiellyttävin kuvauskohtaus on ollut kohtaus, jossa on käytetty yli 4500 kiloa lihaa. Näyttelijät ovat joutuneet tekemään roolisuorituksen teurastamossa +2:den asteen lämpötilassa, jotta lihat eivät pilaantuisi.



Itse elokuva oli mielenkiintoinen ja siitä sai kuvan, että aina pitää jatkaa ja yrittää uudestaan, huolimatta vastoinkäymisistä.



Elokuvan plussat ja miinukset:

+ Mielenkiintoinen elokuva

+ Johnny Depp
+ Sanoma, että pitää jatkaa ja yrittää uudelleen, vaikka välillä menisikin reisille koko homma.

- Värien kanssa elokuva olisi voinut olla vielä "hienompi"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti